Naturalne zamienniki cukru
Syrop klonowy
Jest pozyskiwany z pnia drzewa klonowego. Posiada dużą ilość
naturalnych przeciwutleniaczy, mikroelementów i witamin: cynk, wapń, magnez, mangan,
potas, witaminy głównie z grupy B, witaminę H i PP oraz liczne związki fenolowe.
Syropu klonowego najczęściej używa się do kawy, herbaty, jako polewę do
racuchów, naleśników, gofrów a nawet do pieczeni i sałatek. Warto pamiętać, że
w składzie syropu klonowego znajduje się naturalna sacharoza 52 – 75%, glukoza
0-9,5% i fruktoza 0-3,9%.
Miód pszczeli
Ma liczne zastosowania i właściwości zdrowotne. Posiada
niższy indeks glikemiczny (IG = 55) niż cukier. Posiada niewielkie ilości
wapnia, magnezu, fosforu, żelaza (które jest przyswajalne w około 60% i
wykorzystywane do produkcji hemoglobiny), potasu, fluoru, kobaltu i jodu. Zawiera
witaminy z grupy B, białka, garbniki, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe i
kwasy organiczne. W jego składzie znajdziemy również cukry, które są dobrze
przyswajalne – fruktozę i glukozę. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym,
przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, wykrztuśnym i uodporniającym miodu,
stosujemy go w zapobieganiu i leczeniu chorób układu oddechowego. Zwiększa
odporność organizmu i chroni drogi oddechowe przed rozwojem zakażenia. Ponadto
miód reguluje czynności trawienne żołądka, poprawia przemianę materii,
przyspiesza gojenie wrzodów, łagodzi skutki stresów, poprawia sen i łaknienie,
dobrze odżywia komórki wątrobowe i odtruwa organizm poprawiając perystaltykę
jelit.
Ksylitol (cukier brzozowy)
Ksylitol w organizmie jest wolno przetwarzany z minimalnym
udziałem insuliny, jego konsystencja jest podobna do cukru i ma równie słodki. Zawiera
2,4 kalorii na gram (cukier 4 kcal na gram). Indeks glikemiczny ksylitolu to 8,
dlatego jest zalecany dla diabetyków i osób na diecie niskocukrowej, ponieważ
nie powoduje skoków cukru i insuliny we krwi. Zwiększa przyswajanie wapnia, ma antybakteryjne
działanie i podnosi odporność organizmu, działa bakteriobójczo, hamuje rozwój
grzybów i drożdżaków, przeciwdziała próchnicy. Badania wykazały, że ksylitol ma
działanie prebiotyczne, to znaczy, że jest pożywką dla pożytecznych bakterii w
jelitach. Spożycie ksylitolu w nadmiernych ilościach nie jest wskazane, może
działać przeczyszczająco, dlatego ksylitolu najlepiej nie podawać dzieciom
poniżej 3‐go roku życia.
Stewia
Stewia to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Jest
słodsza od cukru od 150 nawet do prawie 300 razy. Badania wykazały, że stewia
ma właściwości farmakologiczne i terapeutyczne, w tym przeciwutleniające,
przeciwbakteryjne, przeciwnadciśnieniowe, przeciwcukrzycowe oraz
przeciwnowotworowe. Wyciągi wodne i alkoholowe, kwiaty i korzenie stewii
mogą służyć jako naturalne i alternatywne leczenie chorób związanych z zespołem
metabolicznym, przyczyniając się w ten sposób do promocji zdrowia. Stewia
zmniejsza stężenie cukru we krwi, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko
wystąpienia cukrzycy oraz zwalcza zakażenia.
Syrop z agawy
Syrop z agawy jest 3 razy słodszy od cukru, jego smak jest
porównywalny do rozrzedzonego miodu lub syropu klonowego. Zawiera fruktozę, jednak
przez organizm jest przyswajana wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza czy
glukoza. Syrop z agawy zawiera inulinę – naturalny probiotyk, który powoduje wzrost
korzystnej flory bakteryjnej dla naszego organizmu, usprawnia pracę przewodu
pokarmowego (zapobiega zaparciom, jest źródłem błonnika, ma niski indeks
glikemiczny). Ponadto obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi.
Syrop klonowy
Syrop klonowy jest otrzymywany poprzez odparowanie wody
z soku pobieranego z pnia klonu, przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i
mdłym, słodkawym smaku. Zawiera dużo cukru oraz składników mineralnych, jak
wapń, magnez, potas, fosfor i mangan, witaminy z grupy B, niacynę,
biotynę oraz kwas foliowy ‐ jest mniej kaloryczny niż biały
cukier i miód.
Syrop daktylowy
Posiada wszystkie wartości witaminowe zawarte w daktylach.
Owoce daktylowca zawierają dużą ilość cukrów. W syropie występują także białka,
tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witamina E,
wapń, żelazo i fosfor. Syrop daktylowy jest doskonały zarówno do słodzenia
herbaty, do wyrobu domowych cukierków, jak i tradycyjnych ciast.
Syropy słodowe
Syropy słodowe są pozyskiwane z ryżu i jęczmienia,
zawierają głównie maltozę, która łatwo rozpada się w naszym
organizmie na glukozę, poprawiają trawienie, uwalniają od zastojów
pokarmowych, wzmacniają żołądek. Słody zawierają węglowodany złożone,
stanowiące źródło energii, która wytwarza się powoli, i długo
się utrzymuje, jednak poziom cukru we krwi podnosi się nieznacznie.
Syropy zawierają witaminy z grupy B, pochodzące z ryżu i zarodków
jęczmienia.
Melasa
Jest to produkt uboczny przy produkcji cukru. Może być buraczana,
trzcinowa
czy karobowa. Melasa może być pomocna na bóle menstruacyjne, zaparcia,
zatrzymanie młodości i urody. Zawiera bogactwo przeciwutleniaczy.
Ten zamiennik cukru jest bogaty w wiele
niezbędnych minerałów, w tym żelazo, cynk, selen, magnez i potas, a także
większość witamin z grupy B, wapnia, miedzi i żelaza melasa może odgrywać
istotną rolę w utrzymaniu mocnych i zdrowych kości. Jest to świetny suplement
diety, szczególnie dla kobiet zagrożonych osteoporozą oraz osób walczących z
nadwagą.
Lukrecja
Głównym składnikiem produktów z lukrecją jest wyciąg z
korzenia lukrecji. Należy ona do jednych z najstarszych roślin wykorzystywanych
w ziołolecznictwie. Produkty z lukrecją zaleca się przy infekcjach gardła i
dróg oddechowych oraz przy problemach żołądkowych. Działa również moczopędnie,
przeczyszczająco, przeciwzapalnie, podnosi ciśnienie krwi. Mimo wielu cudownych
właściwości, jakie posiada lukrecja, nie każdy może po nią sięgać. Zawarte w
niej związki mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje z różnymi lekami i
obniżać ich skuteczność. Lukrecję należy ostrożnie stosować u pacjentów z
nadciśnieniem tętniczym, obrzękami, w niewydolności nerek oraz w ciąży.
Dodatkowo przeciwwskazana jest u osób przyjmujących preparaty naparstnicy.
Cukier kokosowy
Cukier kokosowy pozyskiwany jest z soku palmy kokosowej, z
którego odparowano wodę. Posiada głęboki, brązowy kolor oraz intensywny
karmelowy zapach. Jest mniej słodki niż biały cukier, a dodany do potraw nadaje
im wyjątkowy smak i aromat. Jest bogaty w składniki odżywcze, m.in. żelazo oraz
wapń.
Erytrol
Wygląda jak biały cukier, jednak jest mniej słodszy od
sacharozy. Można nim słodzić wszystko, sprawdza się nawet w wypiekach ciast
drożdżowych ale należy pamiętać o wydłużeniu czas rośnięcia. Erytrol nie
wywołuje reakcji insulinowej i ma prawie zerowy indeks glikemiczny, nie jest
metabolizowany przez organizm, dzięki czemu jest polecany osobom odchudzającym
się i cukrzykom. Posiada również właściwości
antyoksydacyjne – pomaga w usuwaniu wolnych rodników i
spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Inulina
Inulina jest białym proszkiem, który przypomina skrobię, jednak dobrze rozpuszcza się w wodzie. Gromadzona jest głównie w korzeniach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, gdzie
stanowi materiał zapasowy. Charakteryzuje się niską kalorycznością (150
kcal/100 g) i delikatną słodkością, ma właściwości strukturotwórcze i żelujące,
a także zagęszczające i stabilizujące. Często zastępuje w produktach
spożywczych tłuszcz w celu obniżenia wartości kalorycznej. Inulina ma
właściwości prebiotyczne – wspomaga proces rozwoju prawidłowej flory
bakteryjnej układu pokarmowego, a dodatkowo utrudnia wchłanianie tłuszczów i
cukrów z układu pokarmowego (dzięki czemu inulina obniża poziom cholesterolu).
W układzie pokarmowym inulina nie ulega procesowi trawienia przez enzymy
pokarmowe – zamiast tego rozkładana jest przez bakterie w jelicie grubym. Inulina ma właściwości prebiotyczne – wspomaga
proces rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego, a dodatkowo utrudnia
wchłanianie tłuszczów i cukrów z układu pokarmowego (dzięki czemu inulina
obniża poziom cholesterolu). W układzie pokarmowym inulina nie ulega procesowi
trawienia przez enzymy pokarmowe – zamiast tego rozkładana jest przez bakterie
w jelicie grubym.
Komentarze
Prześlij komentarz