Naturalne zamienniki cukru



 Syrop klonowy

Jest pozyskiwany z pnia drzewa klonowego. Posiada dużą ilość naturalnych przeciwutleniaczy, mikroelementów i witamin: cynk, wapń, magnez, mangan, potas, witaminy głównie z grupy B, witaminę H i PP oraz liczne związki fenolowe. Syropu klonowego najczęściej używa się do kawy, herbaty, jako polewę do racuchów, naleśników, gofrów a nawet do pieczeni i sałatek. Warto pamiętać, że w składzie syropu klonowego znajduje się naturalna sacharoza 52 – 75%, glukoza 0-9,5% i fruktoza 0-3,9%.

Miód pszczeli

Ma liczne zastosowania i właściwości zdrowotne. Posiada niższy indeks glikemiczny (IG = 55) niż cukier. Posiada niewielkie ilości wapnia, magnezu, fosforu, żelaza (które jest przyswajalne w około 60% i wykorzystywane do produkcji hemoglobiny), potasu, fluoru, kobaltu i jodu. Zawiera witaminy z grupy B, białka, garbniki, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe i kwasy organiczne. W jego składzie znajdziemy również cukry, które są dobrze przyswajalne – fruktozę i glukozę. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, wykrztuśnym i uodporniającym miodu, stosujemy go w zapobieganiu i leczeniu chorób układu oddechowego. Zwiększa odporność organizmu i chroni drogi oddechowe przed rozwojem zakażenia. Ponadto miód reguluje czynności trawienne żołądka, poprawia przemianę materii, przyspiesza gojenie wrzodów, łagodzi skutki stresów, poprawia sen i łaknienie, dobrze odżywia komórki wątrobowe i odtruwa organizm poprawiając perystaltykę jelit.

Ksylitol (cukier brzozowy)

Ksylitol w organizmie jest wolno przetwarzany z minimalnym udziałem insuliny, jego konsystencja  jest podobna do cukru i ma równie słodki. Zawiera 2,4 kalorii na gram (cukier 4 kcal na gram). Indeks glikemiczny ksylitolu to 8, dlatego jest zalecany dla diabetyków i osób na diecie niskocukrowej, ponieważ nie powoduje skoków cukru i insuliny we krwi. Zwiększa przyswajanie wapnia, ma antybakteryjne działanie i podnosi odporność organizmu, działa bakteriobójczo, hamuje rozwój grzybów i drożdżaków, przeciwdziała próchnicy. Badania wykazały, że ksylitol ma działanie prebiotyczne, to znaczy, że jest pożywką dla pożytecznych bakterii w jelitach. Spożycie ksylitolu w nadmiernych ilościach nie jest wskazane, może działać przeczyszczająco, dlatego ksylitolu najlepiej nie podawać dzieciom poniżej 3‐go roku życia.

Stewia

Stewia to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Jest słodsza od cukru od 150 nawet do prawie 300 razy. Badania wykazały, że stewia ma właściwości farmakologiczne i terapeutyczne, w tym przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwnadciśnieniowe, przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe. Wyciągi wodne i alkoholowe, kwiaty i korzenie stewii  mogą służyć jako naturalne i alternatywne leczenie chorób związanych z zespołem metabolicznym, przyczyniając się w ten sposób do promocji zdrowia. Stewia zmniejsza stężenie cukru we krwi, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz zwalcza zakażenia.

Syrop z agawy

Syrop z agawy jest 3 razy słodszy od cukru, jego smak jest porównywalny do rozrzedzonego miodu lub syropu klonowego. Zawiera fruktozę, jednak przez organizm jest przyswajana wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza czy glukoza. Syrop z agawy zawiera inulinę – naturalny probiotyk, który powoduje wzrost korzystnej flory bakteryjnej dla naszego organizmu, usprawnia pracę przewodu pokarmowego (zapobiega zaparciom, jest źródłem błonnika, ma niski indeks glikemiczny). Ponadto obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi.

Syrop klonowy

Syrop klonowy jest otrzymywany poprzez odparowanie wody z soku pobieranego z pnia klonu, przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku. Zawiera dużo cukru oraz składników mineralnych, jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan, witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy ‐ jest mniej kaloryczny niż  biały cukier i miód.

Syrop daktylowy

Posiada wszystkie wartości witaminowe zawarte w daktylach. Owoce daktylowca zawierają dużą ilość cukrów. W syropie występują także białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witamina E, wapń, żelazo i fosfor. Syrop daktylowy jest doskonały zarówno do słodzenia herbaty, do wyrobu domowych cukierków, jak i tradycyjnych ciast.

Syropy słodowe

Syropy słodowe są pozyskiwane z ryżu i jęczmienia, zawierają głównie maltozę, która łatwo rozpada się w naszym organizmie na glukozę, poprawiają trawienie, uwalniają od zastojów pokarmowych, wzmacniają żołądek. Słody zawierają węglowodany złożone, stanowiące źródło energii, która wytwarza się powoli, i długo się  utrzymuje, jednak poziom cukru we krwi podnosi się nieznacznie. Syropy zawierają witaminy z grupy B, pochodzące z ryżu i zarodków jęczmienia.

Melasa

Jest to produkt uboczny przy produkcji cukru. Może być buraczana, trzcinowa
czy karobowa. Melasa może być pomocna na bóle menstruacyjne, zaparcia, zatrzymanie młodości i urody. Zawiera bogactwo przeciwutleniaczy. Ten  zamiennik cukru jest bogaty w wiele niezbędnych minerałów, w tym żelazo, cynk, selen, magnez i potas, a także większość  witamin z grupy B, wapnia, miedzi i żelaza melasa może odgrywać istotną rolę w utrzymaniu mocnych i zdrowych kości. Jest to świetny suplement diety, szczególnie dla kobiet zagrożonych osteoporozą oraz osób walczących z nadwagą.

Lukrecja

Głównym składnikiem produktów z lukrecją jest wyciąg z korzenia lukrecji. Należy ona do jednych z najstarszych roślin wykorzystywanych w ziołolecznictwie. Produkty z lukrecją zaleca się przy infekcjach gardła i dróg oddechowych oraz przy problemach żołądkowych. Działa również moczopędnie, przeczyszczająco, przeciwzapalnie, podnosi ciśnienie krwi. Mimo wielu cudownych właściwości, jakie posiada lukrecja, nie każdy może po nią sięgać. Zawarte w niej związki mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje z różnymi lekami i obniżać ich skuteczność. Lukrecję należy ostrożnie stosować u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, obrzękami, w niewydolności nerek oraz w ciąży. Dodatkowo przeciwwskazana jest u osób przyjmujących preparaty naparstnicy.

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy pozyskiwany jest z soku palmy kokosowej, z którego odparowano wodę. Posiada głęboki, brązowy kolor oraz intensywny karmelowy zapach. Jest mniej słodki niż biały cukier, a dodany do potraw nadaje im wyjątkowy smak i aromat. Jest bogaty w składniki odżywcze, m.in. żelazo oraz wapń.

Erytrol

Wygląda jak biały cukier, jednak jest mniej słodszy od sacharozy. Można nim słodzić wszystko, sprawdza się nawet w wypiekach ciast drożdżowych ale należy pamiętać o wydłużeniu czas rośnięcia. Erytrol nie wywołuje reakcji insulinowej i ma prawie zerowy indeks glikemiczny, nie jest metabolizowany przez organizm, dzięki czemu jest polecany osobom odchudzającym się i cukrzykom. Posiada również właściwości antyoksydacyjne – pomaga w usuwaniu wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Inulina

Inulina jest białym proszkiem, który przypomina skrobię, jednak dobrze rozpuszcza się w wodzie. Gromadzona jest głównie w korzeniach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, gdzie stanowi materiał zapasowy. Charakteryzuje się niską kalorycznością (150 kcal/100 g) i delikatną słodkością, ma właściwości strukturotwórcze i żelujące, a także zagęszczające i stabilizujące. Często zastępuje w produktach spożywczych tłuszcz w celu obniżenia wartości kalorycznej. Inulina ma właściwości prebiotyczne – wspomaga proces rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego, a dodatkowo utrudnia wchłanianie tłuszczów i cukrów z układu pokarmowego (dzięki czemu inulina obniża poziom cholesterolu). W układzie pokarmowym inulina nie ulega procesowi trawienia przez enzymy pokarmowe – zamiast tego rozkładana jest przez bakterie w jelicie grubym. Inulina ma właściwości prebiotyczne – wspomaga proces rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego, a dodatkowo utrudnia wchłanianie tłuszczów i cukrów z układu pokarmowego (dzięki czemu inulina obniża poziom cholesterolu). W układzie pokarmowym inulina nie ulega procesowi trawienia przez enzymy pokarmowe – zamiast tego rozkładana jest przez bakterie w jelicie grubym.

 

 

 

Komentarze

Popularne posty