Bezglutenowo

 Pasztet z cukinii

Cukinia (obrana) 1 kg

Kasza jaglana 100 g

Jajo 2 szt

Siemię lniane 30 g

Sezam 30 g

Przyprawy do smaku

Cukinię zetrzeć, posolić i odstawić.

Kaszę ugotować.

Siemię lniane i sezam zmielić.

Z cukinii odcisnąć soki, dodać resztę składników, wymieszać i dać do formy wysmarowanej oleje  i wysypanej mielonym ziarnem ostropestu. Piec przez ok. 40 min w 180 st C. Pozostawić do wystygnięcia.

Porcja 180g, E 139 kcal, B 7g, T 6g, W 17g




Coś słodkiego z kaszy 

Kasza jaglana 100 g

Banan 1 szt ok. 100 g

Jajo 1 szt

Kakao ciemne 10 g

Orzechy ziemne 20 g

Rodzynki 25 g

Ugotowaną kaszę połączyć z bananem, jajkiem, orzechami i kakao. Zmiksować na gładką masę. Dodać rodzynki. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej zmielonym ziarnem ostropestu. Piec ok 30 min w temp. 180 st C.

Porcja 100g, E 223 kcal, B 7,5g, T 6g, W 38g




Komentarze

Popularne posty