Przepisy z cukinią

 COŚ Z CUKINI 


CUKINIA FASZEROWANA

Cukinia 350g

Pomidor 100g

Kasza bulgur 30g

Jajko 1 szt

Bazylia

Cukinie przekroić na pół i wydrążyć środek. Kaszę ugotować. Pomidor pokroić i wymieszać z kaszą i świeżą bazylią. Farszem nadziać cukinię, położyć mozzarellę na górę i zapiec, 250 °C ok. 15 min.

Jajko wbić do szklanki i uparować.

E 237 kcal, B 13,9g, T 6g, W 37,6g




LECZO Z CIECIERZYCĄ ok. 10 porcji po 200g

 Ciecierzyca 1 puszka

Cukinia 600g

Marchew 300g

Cebula 100g

Papryka 100g

Pomidor 150g

Ogórki kiszone 200g

Oliwa 10g

Cebulę pokroić w pióra, marchew w talarki. Rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać marchew, podlać wodą i dusić. Paprykę pokroić w większą kostkę dodać do gotującej się marchewki. Cukinie pokroić w półksiężyce, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Do gotujących się warzyw dodać cukinię, ciecierzycę razem z zalewą oraz pomidory. Gotować do miękkości. Jeżeli będzie potrzeba podlać wodą. Na koniec. Dodać pokrojone w półksiężyce ogórki kiszone. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką.

E 1534 kcal cały posiłek, B 111,5g , T 18,2g , W 308,8g

W porcji 200g, E 153,5 kcal, B 11,15g, T 1,82g, W 30,88g 




LECZO Z MIĘSEM ok. 13 porcji po 250g

Łopatka wieprzowa 1200g

Cukinia 1500g

Fasolka szparagowa 400g

Bób 200g

Marchew 300g

Pomidory 2 puszki

Cebula 100g

Czosnek 3 ząbki

Mięso poddusić z cebulą, czosnkiem i marchewką.

Bób, fasolkę szparagową i cukinię ugotować na parze.

Gdy składniki będą miękkie, wszystko razem wymieszać, dodać pomidory, zagotować i doprawić do smaku ziołami. Np. mielona papryka, suszony seler, kmin rzymski.

Z podanych składników wyjdzie ok. 13 porcji.

1 porcja 250g zawiera:

E 353 kcal, B 81g, T 28g, W 11g


 


Komentarze

Popularne posty