Sztuczne słodziki
Substytuty cukru
Zamienniki cukru, substytuty cukru,
zwyczajowo słodziki – związki chemiczne mające
słodki smak i zastępujące cukier spożywczy. Zalicza się do nich
intensywnie słodkie środki słodzące (naturalne lub otrzymywane na drodze
chemicznej) oraz naturalne cukrole.
Idealny środek słodzący powinien być:
• nietoksyczny,
• bezkaloryczny lub niskokaloryczny,
• bezbarwny,
• bez obcego zapachu,
• bez obcych posmaków,
• stabilny w wysokich temperaturach i podczas
przechowywania,
• łatwo rozpuszczalny w wodzie,
• ulegający prawidłowej przemianie materii bądź
odporny na trawienie,
• odporny na zmiany pH,
• tani,
• powinien mieć taką samą lub wyższą słodycz niż
sacharoza,
• nie powinien powodować próchnicy zębów
Do najpopularniejszych sztucznych substancji
słodzących należą:
Acesulfam K (E950)
Aspartam (E951)
Cyklaminiany (E952)
Sacharyny (E954)
Sukraloza (E955)
Neotam (E961)
Rola
w organizmie
Substancje intensywnie słodzące mogą wykazywać
korzystny wpływ na organizm człowieka. Ich wykorzystanie pomaga w osiągnięciu
wymiernych efektów redukcji masy ciała oraz przyczynia się do obniżenia
całkowitej kaloryczności stosowanej diety.
Substancje te mogą być dobrym rozwiązaniem dla
osób odchudzający się, które nie potrafią obyć się bez słodkiego smaku. Nie mają
one wpływu na poziom insuliny oraz glukozy w surowicy krwi, dlatego są
nieodłącznym elementem produktów przeznaczonych dla diabetyków. Ich stosowanie
przez chorych na cukrzycę może przyczynić się do redukcji masy ciała oraz
wyrównania glikemii.
Niskokaloryczne substancje słodzące są dobrym
rozwiązaniem dla osób dbających o higienę jamy ustnej. Dzięki temu, iż nie
zawierają węglowodanów podlegających fermentacji ograniczają powstawanie
próchnicy zębów.
Ich stosowanie w granicach dziennego
dopuszczalnego spożycia jest bezpieczne również dla kobiet w ciąży oraz dzieci.
Wyjątek stanowi sacharyna, która posiada zdolność przechodzenia przez łożysko,
a jej wpływ na rozwijający się płód nie jest od końca poznany.
Postawa
dopuszczenia do stosowania w żywności – ocena bezpieczeństwa
• Oceny dokonuje Europejski Urząd ds.
Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który ocenia bezpieczeństwo substancji na
podstawie wyników badań naukowych dokonuje oceny ryzyka. Jeśli pozytywna –
zostanie dopuszczona do stosowania.
• Ważną rolę odgrywa wyznaczenie ADI, czyli tzw.
Dopuszczalnego Dziennego Spożycia. Jest to taka ilość substancji (mg / kg mc.),
która może być spożywana przez całe życie i nie powoduje ujemnych skutków dla
zdrowia.
W
jaki sposób wylicza się ADI?
• Na podstawie badań toksykologicznych wyznacza
się dawkę NOAEL, czyli najniższą dawkę, która nie powoduje ….skutków ubocznych
… dla zwierząt laboratoryjnych.
• Ze względu na osobniczą wrażliwość na daną
substancję oraz różnice międzygatunkowe, wyznaczoną dawkę dzieli się przez 100
(margines bezpieczeństwa).
Sacharyna
Najstarsza syntetyczna substancja słodząca, to
związek mający blisko 500 razy intensywniejszy smak niż sacharoza. Jednakże po
spożyciu pozostawia gorzki posmak, co ograniczyło znacznie jej użyteczność.
Sacharyna jest dziś powszechnie stosowana do
lodów, pasty do zębów i słodzików stołowych. Coraz więcej firm produkujących
artykuły spożywcze oraz napoje stosuje sacharynę . Sacharyna może być też użyta
do pieczenia gdyż nie roztapia się w wysokiej temperaturze.
Acesulfam-k
Jest około 200 razy słodszy od normalnego cukru
oraz wyjątkowo stabilny w wysokich temperaturach i właśnie ta właściwość
umożliwiła jego użycie w piekarnictwie. Nie podlega on metabolizmowi i jest
prawie całkowicie wydalany z organizmu w postaci niezmienionej. Badania naukowe
wykazały, iż w nadmiernych ilościach może on wchodzić w interakcje z DNA
komórkowym i prowadzić do zmian cytotoksycznych komórek.
Aspartam
To jeden z najczęściej używanych
słodzików. Chemicznie aspartam jest estrem metylowym dipeptydu składającym się
z dwóch występujących naturalnie reszt aminokwasowych – fenyloalaniny i kwasu
asparaginowego.
Jest ok. 200 razy słodszy od sacharozy, dlatego
używa się go w bardzo małych ilościach, co wiąże się ze znacznie zmniejszoną
kalorycznością potraw czy napojów zawierających ten słodzik. Niestety wadą
aspartamu jest to, że jego właściwości nie pozwalają na używanie go w wysokich
temperaturach, do słodzenia wrzątku, gdyż rozkłada się w wysokich
temperaturach, tracąc swoja słodycz. Słodzić nim można napoje zimne lub
przestudzone.
Aspartam od lat budzi kontrowersje. Badania
wykazały, że używanie aspartamu może powodować: napady padaczki, depresje,
częstoskurcz serca, bóle i zawroty głowy, wysypki, przyczynia się do
zwiększenia masy ciała, trudności w oddychaniu, a nawet może powodować utratę
smaku, słuchu, bezsenność oraz wywoływać problemy z widzeniem. Spożywanie
aspartamu jest stosunkowo niebezpieczne dla ludzi cierpiących na
fenyloketonurię, czyli niezdolność do metabolizowania – fenyloalaniny.
Cyklaminiany
To popularne substancje słodzące, słodsze od
sacharozy około 50 razy. Zaletą cyklaminianów jest to, że wykazują się one
stosunkowo dużą odpornością na wysokie temperatury i dlatego można je
wykorzystywać podczas obróbki termicznej tj. gotowanie czy pieczenie. Wadą
cyklaminianów jest nieprzyjemny posmak w ustach przy dużych stężeniach. Badania
wykazały, że bakterie jelitowe część cyklaminianów przekształcają do szkodliwej
formy cykloheksyloaminy, którą podejrzewa się o działanie rakotwórcze.
Suklaroza
Substancja otrzymywana z cukru, w której trzy
grupy hydroksylowe zostały podstawione atomami chloru. Nie jest metabolizowana
przez organizm. Sukraloza jest 600 razy słodsza od cukru. Jej zaletą jest
odporność na wysokie temperatury i aktywność w szerszym zakresie pH, dlatego
można ja stosować do wypieków i w kwaśnych napojach. Uważa się, że sama
sukraloza nie jest szkodliwa, ale niestety rozkłada się na związki, które są
szkodliwe dla organizmu ludzkiego: chloroglukozę i chlorofruktozę.
Cyklaminiany
K
Bezkaloryczne; ok. 30-50x słodszy od sacharozy,
dobra stabilność w wysokiej temperaturze, pozostawiają gorzki posmak przy
dużych stężeniach.
Limitowane w żywności, stosowane w połączeniu z
sacharyną, w zasadzie nie ulegają metabolizmowi i są wydalane w formie
niezmienionej.
W jelicie
mogą ulegać przemianie pod wpływem mikroflory bakteryjnej do szkodliwej
cykloheksyloaminy.
Glikozydy
stewiolowe
Pozyskuje się z liści rośliny o nazwie stewia,
stosowane są w Ameryce Południowej od setek lat, również w Japonii, Korei,
Brazylii i w wielu innych krajach.
Bezkaloryczne; 200-300x słodsze od sacharoza
lekki posmak lukrecji odporna na ogrzewanie - stabilna termicznie.
Limitowane w żywności, wykazują efekt
synergistyczny słabo wchłaniają się z przewodu pokarmowego, ale ulegają hydrolizie
do stewiolu pod wpływem mikroflory jelitowej jelita grubego.
Neohesperydyna
DC
Związek otrzymywany przez uwodornienie
neohesperydyny pochodnej flawonoidu występującego w gorzkich pomarańczach.
Bezkaloryczna; 2000-3000 razy słodsza od
cukru.
Pozostawia lukrecjowy posmak, Odporna na
ogrzewanie, Częściowo metabolizowana w organizmie (bakterie jelitowe).
Taumatyna
Polipeptyd otrzymywany z owoców rośliny, tzw.
słodkie białko, 4 kcal/g, ale traktowana jako bezkaloryczna, 2000-5000 razy
słodsza od cukru.
Pozostawia lukrecjowy posmak.
Nieodporna na wysoką temperaturę. Najczęściej
stosowana jako wzmacniacz aromatu.
Neotam
Jest 8000 razy słodsze niż sacharoza.
Nadaje się do stosowania
w gazowanych napojach bezalkoholowych, jogurtach ,
ciastach, napojach w proszku, gumach balonowych i innych produktach
spożywczych. Może być stosowany jako słodzik stołowy do gorących napojów,
takich jak kawa.
Podsumowanie
Dozwolone substancje słodzące do żywności są
bezpieczne, pod warunkiem stosowania ich w żywności w dopuszczalnych ilościach
oraz pobrania ich z dietą poniżej ustalonego ADI.
Dzieci oraz kobiety w ciąży powinny maksymalnie
ograniczać spożycie sacharyny.
Intensywne substancje słodzące nie zwiększają
stężenia glukozy we krwi, nie powodują wydzielania insuliny, praktycznie nie
dostarczają kalorii - mogą być pomocne osobom chorym na cukrzycę, w stosowaniu
diety oraz osobom z nadwagą i otyłością przy planowaniu diety redukującej masę ciała.
Uwaga :
Kobiety w ciąży nie powinny stosować słodzików.
Dotyczy to też osób starszych, małych dzieci oraz chorych na fenyloketonurię.
Bibliografia
Alicja Drzewiecka - Sztuczne i naturalne środki
słodzące
Aneta Koszowska, Anna Dittfeld, Justyna Nowak,
Anna Brończyk-Puzoń, Katarzyna Gwizdek, Jacek Bucior, Barbara
Zubelewicz-Szkodzińska - Cukier – czy warto go zastąpić substancjami
słodzącymi?
Zygmunt Zdrojewicz, Olga Kocjan, Aleksandra
Idzior - Substancje intensywnie słodzące – alternatywa dla cukru w czasach
otyłości i cukrzycy
http://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/02/ke2016.4-4.pdf
https://motywatordietetyczny.pl/2016/10/5-popularnych-zamiennikow-cukru/
https://www.foodexpert.pl/artykul/95,substancje-slodzace-sztuczne
http://www.farmeko.com.pl/artykul/substancje-slodzace-alternatywa-dla-cukru
Komentarze
Prześlij komentarz